ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Παρότι μπορεί να εκδηλώνετε κάποια σημάδια της ασθένειας των ούλων, όπως πρήξιμο, κοκκίνισμα ή αιμορραγία των ούλων, μπορεί να μην έχετε συνειδητοποιήσει ότι έχετε προβλήματα με τα ούλα σας μέχρι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας. Καθώς η ουλίτιδα, το πρώτο στάδιο της ασθένειας των ούλων, μπορεί να μην προξενεί πόνο, συχνά μπορεί να περνά απαρατήρητη. Μπορεί επίσης να μην την παρατηρήσουν οι καπνιστές, μιας και το κάπνισμα μπορεί να καταστείλει τα πρώτα συμπτώματα.

Για αυτό είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας για τακτικούς ελέγχους, καθώς με την επαγγελματική εξέταση μπορεί να εντοπιστούν τα συμπτώματα της ασθένειας των ούλων, ακόμα και αν δεν είναι εμφανή, επιτρέποντάς σας να ξεκινήσετε τη θεραπεία προτού η κατάσταση επιδεινωθεί.

Η ουλίτιδα συχνά προκαλείται από τη συσσώρευση της βακτηριακής πλάκας πάνω στα δόντια, γύρω από αυτά ή ανάμεσά τους. Αν δεν αφαιρεθεί με το τακτικό βούρτσισμα, μπορεί να ερεθίσει τα ούλα σας και να προκαλέσει κοκκίνισμα και πρήξιμο, μέχρι αιμορραγία και σταδιακά υποχώρηση. Με τον καιρό τα ούλα μπορεί να φθαρούν τόσο, ώστε να επηρεαστεί η υποδοχή του δοντιού. Αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο στάδιο στην εξέλιξη της ασθένειας των ούλων, που ονομάζεται περιοδοντίτιδα, είναι μη αναστρέψιμη και μπορεί να προκαλέσει απώλεια των δοντιών.

ΠΩΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΟΥΛΙΤΙΔΑ;

Αν ο οδοντίατρός σας διαγνώσει ουλίτιδα, θα πρέπει να σας συμβουλεύσει για το πώς να την αντιμετωπίσετε στο σπίτι ώστε να μην επιδεινωθεί. Μπορεί επίσης να γίνει επαγγελματική χειρουργική θεραπεία.

Το κλειδί στην επιτυχή αντιμετώπιση είναι η αφαίρεση και ο έλεγχος της συσσωρευμένης βακτηριακής πλάκας με μία καλή καθημερινή φροντίδα στοματικής υγείας.

Το πρώτο βήμα είναι το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, χρησιμοποιώντας σωστή τεχνική, ώστε να διασφαλίσετε ότι θα καθαρίσετε πραγματικά καλά τα δόντια και τα ούλα σας. Αν κινδυνεύετε από σοβαρά προβλήματα των ούλων, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας προτείνει να χρησιμοποιείτε μία οδοντόβουρτσα για ολόκληρο το στόμα, καθώς και ειδικές βούρτσες και εργαλεία καθαρισμού για τα δυσπρόσιτα σημεία. Για παράδειγμα, μεσοδόντια βουρτσάκια ή οδοντόβουρτσες με μία σειρά από τρίχες ή οδοντικό νήμα για την αφαίρεση της πλάκας από τις δύσκολες περιοχές, όπως ανάμεσα στα δόντια.

Το δεύτερο βήμα είναι να χρησιμοποιείτε την οδοντόκρεμα parodontax, που είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι συμβάλλει στη μείωση της συσσώρευσης της πλάκας.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ

Το να διατηρείτε τα ούλα και τα δόντια σας υγιή στο σπίτι είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης της ασθένειας των ούλων, δε θα πρέπει ποτέ όμως να θεωρείται ότι υποκαθιστά τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Μόνο ένας επαγγελματίας μπορεί να διαγνώσει την ουλίτιδα ή να εντοπίσει αν έχει εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, η οποία πρέπει να θεραπευθεί από ειδικό για να ελαχιστοποιηθεί η φθορά στα ούλα και τα δόντια.