ΠΩΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΤΩΝ ΟΥΛΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ;

Τα υγιή ούλα δεν αιμορραγούν, επομένως αν δείτε αίμα στο νιπτήρα κατά το βούρτσισμα των δοντιών ή τη χρήση οδοντικού νήματος, αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Θα μπορούσε να είναι μια πρώτη ένδειξη ασθένειας των ούλων. Μιλήστε λοιπόν με τον οδοντίατρό σας αν εμφανίζετε αιμορραγία των ούλων.

Υπάρχουν μια σειρά από πιθανές αιτίες για την αιμορραγία των ούλων - μια νέα συνήθεια στην καθημερινή στοματική σας φροντίδα, το υπερβολικό βούρτσισμα, πολύ έντονο ή όχι αρκετό, ή η χρήση κάποιου φαρμάκου. Συχνά, η αιμορραγία των ούλων μπορεί να οφείλεται στη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας γύρω από τα δόντια, πάνω σε αυτά, καθώς και ανάμεσα τους. Αν δεν αφαιρεθεί (συνήθως με το βούρτσισμα), η πλάκα αυτή μπορεί να ερεθίσει τα ούλα, προκαλώντας αιμορραγία.

Να λοιπόν έξι απλά βήματα που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινή σας στοματική φροντίδα για να μειώσετε τον κίνδυνο αιμορραγίας των ούλων:

1. Δυο φορες, για δυο λεπτα

Τα βούρτσισμα βοηθά στην αφαίρεση της βακτηριακής πλάκας και των υπολειμμάτων των τροφών, τα οποία, αν συσσωρευθούν γύρω από τα δόντια, πάνω σε αυτά ή ανάμεσα τους, μπορεί να ερεθίσουν τα ούλα και να οδηγήσουν σε προβλήματα όπως η ουλίτιδα. Βουρτσίστε τα δόντια σας για δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα, ιδανικά με μια φθοριούχο οδοντόκρεμα όπως η parodontax.

2. Μην αφησετε κανενα σημειο

Βεβαιωθείτε πως έχετε καθαρίσει κάθε γωνία του στόματός σας σε κάθε βούρτσισμα, συμπεριλαμβανομένων και των δυσπρόσιτων σημείων, όπως η περιοχή ανάμεσα στα δόντια. Χρησιμοποιείστε μεθοδικά την οδοντόβουρτσά σας, καλύπτοντας την εξωτερική και την εσωτερική επιφάνεια όλων των δοντιών (πάνω και κάτω), καθώς και την επιφάνεια που μασάτε. Μπορείτε να ρωτήσετε τον οδοντίατρό σας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών.

3. Με το μαλακο

Oσον αφορά τον καθαρισμό των δοντιών, το πιο έντονο δεν είναι και το καλύτερο. Στην πραγματικότητα, το υπερβολικά έντονο βούρτσισμα ή η χρήση μιας πολύ χρησιμοποιημένης οδοντόβουρτσας, μπορεί να φθείρει το σμάλτο των δοντιών, επομένως βουρτσίστε προσεκτικά. Συστήνεται επίσης να αλλάζετε οδοντόβουρτσα κάθε τρεις μήνες.

4. Μαθετε τις γωνιες σας

Κάνετε κυκλικές ή ελλειπτικές κινήσεις και έχετε την οδοντόβουρτσα με κλίση προς τα κάτω προς τη γραμμή των ούλων, υπό γωνία 45 μοιρών. Αυτό σας βοηθά να καθαρίζετε τη γραμμή των ούλων (την περιοχή όπου τα ούλα συναντούν τα δόντια). Για την εσωτερική επιφάνεια των δοντιών, στρίψτε την οδοντόβουρτσα κατακόρυφα και χρησιμοποιείστε το μπροστινό μέρος με μικρές, κυκλικές κινήσεις.

5. Μην ξεχνατε τη γραμμη των ουλων

Η γραμμή των ούλων είναι επιρρεπής στη συσσώρευση της επιβλαβούς βακτηριακής πλάκας. Βουρτσίζετε ιδιαιτέρως προσεκτικά την πλάκα από την περιοχή αυτή, καθώς και από τα κενά ανάμεσα στα δόντια. Σε συνδυασμό με το οδοντικό νήμα ή το μεσοδόντιο βουρτσάκι, αυτό συμβάλλει στον έλεγχο της συσσώρευσης της πλάκας.

6. Και μην ξεχνατε ουτε τη γλωσσα

Η καλή στοματική υγιεινή δεν αφορά μόνο τα δόντια και τα ούλα. Το απαλό βούρτσισμα της γλώσσας βοηθά να καθαρίσετε το στόμα σας, αφαιρώντας τα βακτήρια, χαρίζοντάς σας δροσερή αναπνοή.