ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΟΔΟΝΤΙΚΟ ΝΗΜΑ;

Το να διατηρείτε τα δόντια και τα ούλα σας υγιή, αφαιρώντας τη βακτηριακή πλάκα είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από την ασθένεια των ούλων, ωστόσο, υπάρχουν σημεία ανάμεσα στο δόντια σας που δύσκολα θα φτάσετε μόνο με το βούρτσισμα. Το οδοντικό νήμα βοηθά στην αφαίρεση της συσσωρευμένης πλάκας που βρίσκεται ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τη γραμμή των ούλων (εκεί όπου τα δόντια συναντούν τα ούλα).

Ενώ τα μεσοδόντια βουρτσάκια μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά σε αυτά τα δυσπρόσιτα σημεία, κάποιες φορές τα κενά ανάμεσα στα δόντια είναι πολύ μικρά για να χωρέσει το βουρτσάκι και για το λόγο αυτό το οδοντικό νήμα είναι μια πολύ καλή εναλλακτική.

ΧΡΗΣΗ ΟΔΟΝΤΙΚΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ

Oσον αφορά την αποτελεσματική χρήση του οδοντικού νήματος, η σωστή τεχνική είναι πολύ σημαντική. Εδώ θα βρείτε τον απλό οδηγό μας που σας δείχνει πώς να χρησιμοποιείτε σωστά το οδοντικό νήμα:

  1. Χρησιμοποιείτε πάντα απαλές κινήσεις. Αν κάνετε έντονες κινήσεις, μπορεί να πληγώσετε τα ούλα σας.
  2. Κόψτε ένα κομμάτι οδοντικού νήματος περίπου 45 cm και στρίψτε τα άκρα του γύρω από ένα δάχτυλο σε κάθε χέρι.
  3. Κρατήστε απαλά το νήμα ανάμεσα στους αντίχειρες και τους δείκτες, κρατώντας τους τεντωμένους με κενό ανάμεσά τους περίπου 2,5 cm.
  4. Χρησιμοποιείστε ήπιες παλινδρομικές κινήσεις για να εισάγετε το νήμα ανάμεσα στα δόντια σας.
  5. Μόλις το νήμα φτάσει στη γραμμή των ούλων, αφήστε το να πάρει σχήμα καμπύλης σαν C γύρω από το δόντι.
  6. Κρατήστε το οδοντικό νήμα αντίθετα από την πλευρά του δοντιού και τρίψτε απαλά το νήμα προς τα πάνω, επαναλάβετε από την άλλη πλευρά του κενού στο άκρο του επόμενου δοντιού. Μην τραβάτε, ούτε να κόβετε το νήμα.
  7. Μην ξεχάσετε την πίσω πλευρά του τελευταίου δοντιού.
  8. Διατηρείτε ένα ρυθμό ώστε να μην ξεχάσετε κάποιο δόντι.

Αν δεν είστε σίγουροι για το πώς να χρησιμοποιείτε σωστά το οδοντικό νήμα, ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να σας δείξει τη σωστή τεχνική.

Στην αρχή μπορεί να δείτε αιμορραγία κατά τη χρήση του οδοντικού νήματος, πράγμα που θα πρέπει να σταματήσει σύντομα. Αν όμως βλέπετε αίμα κατά τη χρήση του οδοντικού νήματος μετά από μερικές μέρες, αυτό αποτελεί σημάδι ασθένειας των ούλων. Είναι σημαντικό να το συζητήσετε με τον οδοντίατρό σας, ο οποίος μπορεί να ελέγξει την υγεία των ούλων σας και να σας συμβουλεύσει για το πώς να σταματήσετε την εξέλιξη αυτής της κατάστασης.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΟΔΟΝΤΙΚΟ ΝΗΜΑ;

Πολλοί άνθρωποι δεν είναι σίγουροι για το πόσο συχνά θα πρέπει να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα ή για το κατά πόσο θα πρέπει να το χρησιμοποιούν πριν ή μετά το βούρτσισμα. Από την ηλικία των 12 και μετά, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μεσοδόντιο βουρτσάκι ή οδοντικό νήμα για να καθαρίζετε τα σημεία ανάμεσα στα δόντια μία φορά την ημέρα πριν το βούρτσισμα.